Wie lang twijfelt, kiest niet altijd het beste.

Twijfelen over je volgende stap na je opleiding Finance & Control of Accountancy is heel normaal.

  • Hoe zien de functies eruit in de praktijk en welke richting wil ik op?
  • Hoe kan ik me ontwikkelen? En hoe pas ik mijn kennis toe in de praktijk?
  • Past een vaste baan beter bij me, of toch detachering?

Niet alleen jij hebt twijfels over wat er het beste voor jou is, na je studie Finance & Control, Accountancy of Bedrijfskunde. Ook onze meer dan 100 Finance Professionals die (ooit) gestart zijn aan het YAP programma hadden deze twijfels. Wij vroegen een aantal van hen te vertellen over de meest voorkomende twijfels die je hebt, tijdens het afronden van je studie. Je studie was een startpunt en nu is het tijd om de stap van een student naar een Young Professional te maken en je vleugels uit te slaan. 

Sterker nog, wat denk je van een vliegende start als Young Agium Professional? Ook collega's Mitchell, Jeroen en Diego hadden twijfels, voornamelijk over hun verdere ontwikkeling na hun Master Business Administration, Master Accounting & Control en Finance & Control.

Zouden ze in het diepe worden gegooid? Welke kennis konden ze direct in de praktijk toepassen en welke konden zij daarnaast verder ontwikkelen?

We gingen in gesprek met ze.

Welke functies kan je gaan vervullen als je een trainee bent?

Functies voor een Finance Trainee zullen voor een groot deel op de afdeling administratie zijn. Crediteuren en Debiteuren, het verwerken van inkomende en uitgaande facturen en alle registratie die daarbij komt kijken. Echter zou je ook aan de slag kunnen gaan als assistent business controller of financial controller, trapt Jeroen direct af.

Mijn ervaring is dat je in je trainee fase geduld moet hebben - als je de basis goed onder de knie hebt, is het daarna makkelijker om stappen te maken. In de trainee fase zie je vooral een mooie opbouw van opdrachten.

Zo ben ik zelf tijdens mijn traineeship actief geweest als financial controller, waar ik verschillende crediteuren en debiteuren werkzaamheden heb mogen doen, maar ook onderdeel ben geweest van de integratie van een nieuw ERP systeem. Daarnaast heb ik de functie als project coördinator vervult waarin ik meerdere systemen heb mogen implementeren die het proces van verschillende afdelingen efficiënter heeft gemaakt, vult Jeroen aan.

Theorie versus Praktijk

Ik heb tijdens mijn traineeship een langere opdracht gehad als Finance Assistent. Dit begon vooral met werkzaamheden op de crediteurenadministratie. Dit is goed geweest voor mijn basiskennis, geeft Mitchell gelijk aan.

Binnen deze opdracht kon ik me goed ontwikkelen en verbetertrajecten oppakken, zoals het verder digitaliseren van de declaraties of het ontwikkelen van KPI’s.

Met de basis als Finance Assistant was het voor mij makkelijker om de volgende stap te maken naar de rol als Finance Consultant.

Een eerste opdracht is natuurlijk spannend en de eerste twijfel die binnen zou kunnen schieten is; heb ik wel voldoende kennis om van start te kunnen gaan? 

In mijn geval, door te starten met een opdracht als Finance Assistant, heb ik de basis van het vak goed onder de knie gekregen. Door deze basis was het makkelijker om door te groeien naar het niveau van Financial Controller. Als je net uit de schoolboeken komt, is dit natuurlijk een ideaal scenario en hier is Agium zich ook zeker van bewust, maar ook de opdrachtgevers van Agium.

Na een mooie opdracht als Financial Controller, kon ik doorgroeien naar Project Controller. De diversiteit in opdrachten heeft ervoor gezorgd dat ik snel ben gegroeid en nu blijf groeien als Junior Finance Professional.

Als we doorvragen, vervolgt Mitchell direct met het feit dat het Finance Traineeship van Agium ook veel waarde heeft toegevoegd op zijn soft skills. 

''Door de verschillende trainingen en cursussen, was ik mezelf er steeds meer van bewust hoe ik me moest opstellen in een team en hoe ik het vertrouwen van een manager kon winnen om opdrachten uit te breiden naar een meer uitdagende opdracht.''

Diego herkent direct wat Mitchell vertelt en vult aan: 

Ik heb zojuist mijn eerste opdracht afgerond. Mijn eerste functie die ik heb vervuld is als accounting officer, dit hield in dat ik eigenlijk voornamelijk bezig was met de crediteurenadministratie. Ik had namelijk tijdens mijn studie bedrijfskunde aan de Erasmus Universiteit geen stage gevolgd. De functie accounting officer was dus een interessante rol voor mij, omdat ik een goede eerste stap kon zetten om mijn kennis, die ik heb opgedaan tijdens mijn studie, in de praktijk toe te kunnen passen.

Op dit moment zit ik tussen opdrachten in en ook hier is een beleid voor. In deze periode biedt Agium een tal van dingen die je kunt doen om te ontwikkelen.

Denk hierbij aan:

  • het bijstellen van je project/ontwikkeldoelen,
  • het helpen met interne projecten,
  • het volgen van Agile trainingen via de E-learning Academy,
  • het voorbereiden op je volgende opdracht in samenwerking met de Business- en Ambitie Managers,
  • een maatschappelijke bijdrage leveren bij aangesloten stichtingen waar Agium mee samenwerkt,
  • het vitale aspect in tact houden door middel van het sporten met collega's onder begeleiding.

Ik ben zelf erg geïnteresseerd in het beheersen van verschillende programma's zoals PowerBi, Scrum Excel en dit kan ik in de tussentijd van opdracht naar opdracht allemaal gaan volgen.

Voor ik in dienst kwam bij Agium, las ik in uitingen en werd mij in de gesprekken vertelt dat persoonlijke ontwikkeling centraal staat. Dit herken ik rondom mijn eerste opdracht, in van je aangewezen Ambitie Manager en cursussen die je kunt volgen, die zowel binnen als buiten de traineeship plaatsvinden, en de verschillende opdrachten waarbij je goed word begeleid en waarvan je altijd weer wat kan leren en gebruiken in het vervolg van je carrière. Jeetje wat een lange zin, maar Agium heeft ook gewoon veel te bieden!

Dit Traineeship is ideaal omdat..

..je in het eerste jaar als trainee van Agium bij verschillende opdrachtgevers in de keuken kan kijken. Ik heb namelijk tijdens mijn eerste opdracht veel geleerd over hoe je met verschillende programma's, zoals IFS en Excel, de financiële kant van een bedrijf kan runnen. Daarnaast heb ik samen met mijn Ambitie Manager stappen gezet bij het presenteren van mezelf.

Door deze verschillende functies te vervullen, kom je er al snel achter wat je leuk en minder leuk vind. En daardoor weet je weer welke richting je op wilt binnen een Finance afdeling. Dit kan, tijdens dit Finance Traineeship, variëren van jr. finance controller, jr. business controller of jr. business analyst.

Welke kennis misten jullie in de eerste opdracht na de studie?

De kennis die ik persoonlijk miste, was eigenlijk de samenwerking in zijn geheel. Ik was gewend heel zelfstandig te werken, maar in een organisatie werk je eigenlijk allemaal afhankelijk van elkaar, maar ook zeker in teamverband, om goede resultaten te kunnen boeken. Ook kun je jezelf meer profileren, dit houdt in dat je actief laat zien aan je opdrachtgever wat je hebt gedaan en hoe jij waarde toevoegt aan de organisatie, vervolgt Diego.

Mitchell; Ik merkte in mijn eerste opdracht dat ik me vooral ontwikkelde op soft skills gebied. Hoe stel je je op in een team? Hoe kun je het vertrouwen van je manager winnen? Wat vergt er om extra werkzaamheden naar je toe te kunnen trekken? De trainingen in het Finance Traineeship van Agium hielpen hier goed bij! 

Inmiddels ben ik doorgestroomd naar de rol als Junior Finance Professional, maar tijdens mijn Finance Traineeship heb ik mooie stappen kunnen maken. Op basis van hard skills heb ik me snel kunnen ontwikkelen als Financial Controller en Project Controller. Tevens heb ik mijn soft skills ook goed kunnen ontwikkelen. Hierbij heeft het Finance Traineeship van Agium zeker geholpen.

Kickstart je carrière

Je leert in een korte periode de verschillende processen van een bedrijf en welke collega's erbij horen. Je leert hoe je hier mee moet omgaan en hoe ze aan elkaar gelinkt zijn. Dit verandert in een korte tijd je manier van denken ten opzichte van bepaalde processen. 

Wanneer je dit onder de knie hebt, kan je vervolgstappen maken door te kijken waar waarde toegevoegd kan worden. Dit is wat een opdrachtgever waardeert, wanneer je ze verrast met een initiatief als deze. Denk aan het automatiseren van processen of aan het weghalen van onnodige werkzaamheden in een proces.

Wat willen jullie nog kwijt aan zij die twijfelen?

Onze ervaring tot nu toe is dat elk bedrijf een nieuw avontuur is. Met verschillende mensen, culturen, projecten en verantwoordelijkheden. Dit is de reden waarom wij voor de financiële detachering hebben gekozen. Je moet ervan houden om in het diepe gegooid te worden en te beseffen dat je daarvan ook het meeste kunt leren. Als je telkens in je comfortzone bevind, kun je het gevoel van zekerheid hebben, maar je groeit het hardst buiten je comfortzone.

Diego vult nog aan..

..mijn inbreng is de stabiliteit die ik meebreng, in de praktijk betekent dit het overzicht bewaren, ook in een stressvolle omgeving. Samen met anderen in mijn werkomgeving, zorg ik ervoor dat we het doel niet uit het oog verliezen, door op basis van goede planning en samenwerking de opgedragen taken tijdig en goed kunnen afronden.

Meer informatie? Bel of app me!