Of ik ervaring had met het bouwen van robots? Dat was de vraag die ik voorgeschoteld kreeg, voordat ik aan de slag ging bij Agium. Direct dacht ik aan fysieke robots en de film ‘Transformers’...

Uiteraard ben je als student nog niet volledig geïntegreerd in je branche, maar zelfs binnen mijn opleiding Business IT & Management had ik nog nooit gehoord van de term ‘RPA’ of ‘Digitale Robotisering’. En ik ben niet de enige. Sinds het woord RPA (Robotic Process Automation) op mijn LinkedIn pagina staat, heb ik al verscheidene vragen gehad van diverse nieuwsgierige relaties. Dit kan erop duiden dat de ontwikkelingen in de IT dusdanig snel gaan dat enthousiastelingen het niet meer kunnen bijhouden, of dat RPA bezig is met een snelle opmars en nog niet iedereen met het fenomeen heeft kennisgemaakt.

Either way; ik ben blij dat ik nu al deel mag uitmaken van een team dat zich bezighoudt met technieken die veel impact gaan hebben in de toekomst.

Wat is RPA?

Om echt duidelijk uit te leggen wat RPA betekent, wat het kan en wat het doet, is niet heel lastig. In het kort: digitale robots kunnen dagelijkse repetitieve handelingen automatiseren (ik zou hier eerder zeggen: digitale robots kunnen menselijke beeldschermhandelingen overnemen). Denk hierbij aan het automatisch versturen van mails, het uitwisselen van data tussen verschillende applicaties of het ophalen van data uit webapplicaties. Robots werken sneller en foutloos. Dit biedt dus kansen voor organisaties om hun productiviteit en hun concurrentiepositie te versterken door het versnellen en verbeteren van bedrijfsprocessen.

Of beter: Dit biedt dus kansen voor organisaties om bedrijfsprocessen te verbeteren en te versnellen en zo hun productiviteit te verhogen en hun concurrentiepositie te versterken.

Toekomstperspectief

‘Robots? Maar die komen toch mijn baan overnemen? Word ik dan overbodig voor mijn werkgever?’

Hier geloven wij niet in. RPA ‘haalt de robot uit de mens’ en zorgt ervoor dat medewerkers meer tijd hebben voor activiteiten die waarde toevoegen. Robots zijn (nog) niet intelligent en moeten geprogrammeerd worden. Medewerkers werken vervolgens samen met robots, die het repetitieve werk overnemen.

Volgens de Harvard Business Review is gebleken dat organisaties die RPA goed toepassen binnen hun bedrijf, werknemers veel interessanter en uitdagender werk geven. Dit zorgt er ook voor dat een bedrijf een ‘digitale mindset’ ontwikkeld en innoverend bezig kan zijn. Natuurlijk zullen sommige banen verdwijnen, maar de mens blijft de robots vooralsnog de baas.

Is RPA moeilijk?

Hoewel RPA pakketten zogenaamde ‘low coding’ platforms zijn, vereist RPA zowel programmeer- als procesvaardigheden. Een robot bouwen, is niet lastig voor een goed getrainde RPA ontwikkelaar. De kunst zit hem uiteindelijk niet zozeer in het bouwen van de robot, maar in het begrijpen van het proces dat verbeterd of versneld moet worden. Hier heb ik tijdens mijn studie ook veel kennis over opgedaan, zowel vanuit de informatietechnologie-kant als de businessprocessing-kant.

Als we kijken naar het bouwen van een applicatie of een website, neemt het ‘coderen’ veel meer tijd in beslag. Een goede robot bouwen we vaak in een paar dagen. Als zo’n robot dan enkele uren per week kan besparen is de businesscase snel gemaakt, toch?

Junior RPA Developer

Als Junior RPA Developers werken we in UiPath. Wist je dat er nog één plek vrij is in het Digital team met daarnaast Lean Consultants, BI- en Proces experts? Jouw komst zal direct gevolgen hebben in een nieuwe groeiende business binnen Agium. Je werkt bij ons flexibel vanuit kantoor, bij de opdrachtgever of thuis, het gaat om het resultaat. Je gaat software robots bouwen. Dankzij jou zullen dagen aan handmatige werkzaamheden foutloos worden voltooid in enkele uren. Heb jij de digitale mindset die wij zoeken?