'Het grootste talent ben jij'

Wat is talent? Hoe kom je erachter wat jouw talent is? Waarom is het goed om jouw talent te weten? Heb jij wel een talent?

Vragen die wellicht ‘zweverig’ kunnen overkomen en die, eerlijkheidshalve, in eerste instantie bij mij vraagtekens opriepen. Moet dit? Is dit echt van toegevoegde waarde?

Ik zou toch beter moeten weten, want ik weet uit ervaring dat indien je jouw talent niet goed kan inzetten, je daar heel ongelukkig van kan worden en je daardoor ander gedrag kan vertonen dan je natuurlijke gedrag. Het kan er zelfs toe leiden dat je blokkeert en in een neerwaartse spiraal terecht komt. Talent is namelijk datgene wat in jouw natuurlijke gedrag zit, hetgeen waarvan je vaak zelf niet bewust bent dat het jouw natuurlijke gedrag is en dat het een positieve uitwerking heeft, niet alleen op jezelf maar ook op anderen. Talent is datgene wat goed naar voren komt als je iets met passie doet. Dus ja, talent is heel belangrijk!

Talent kun je zien als de basis. Als je basis niet goed is, dan kun je niet bouwen. En dan zijn die doelen die je voor ogen hebt lastiger te bereiken.

Om tot je doel te komen, is het van belang dat je inzicht hebt in waar je staat en welke middelen/vaardigheden je nodig hebt om je te ontwikkelen. In onze organisatie hebben wij het talent bij al onze collega’s in kaart gebracht. Iedereen heeft een online oefening ingevuld en daarna hebben we elkaar in groepsverband getriggerd na te denken over impact, energie en natuurlijk gedrag. Een inspirerend en tevens mooi moment om je collega’s beter te leren kennen en met elkaar inzichten te verkrijgen.

'Iedereen heeft een succesformule'

Talent is uiteraard niet alleen op werk gericht, want jouw persoonlijke missie is ook belangrijk. Het centraal stellen van jouw ontwikkeling is een proces wat je niet alleen kunt. Onze Ambitiemanagers begeleiden collega’s in hun ontwikkeling qua soft skills, kennisvaardigheden en het inzichtelijk maken van hun groeipad. Zonder ontwikkeling geen vooruitgang. Maar hoe vaak zie je dat je in je werk ondersteunt wordt in ontwikkeling?

Vaak wordt er naar een training gegrepen welke ervoor zorgt dat je op korte termijn bent ‘bijgespijkerd’. Maar wat doe je om uiteindelijk die lange termijn doelen te bereiken? Wat heb je daarvoor nodig qua soft en hard skills en in hoeverre heb jij duidelijk inzicht in waar je momenteel staat? Zit je al op de juiste route of ben je ‘lost’ en op zoek naar het ontwikkelspoor dat bij jou past?

Allemaal vragen die niet zo 1, 2, 3 beantwoord zijn. Helaas ook vragen die, indien je erin vastloopt, kunnen leiden tot onzekerheid, burn out, depressie, etc. Dit geeft aan hoe belangrijk het is dat je basis goed is en je bewust bent wanneer jouw talent aan of uit staat en hoe dat komt. Zo kun je eerder inzicht verkrijgen of je op het juiste pad zit of dat je van koers dient te veranderen. Ook zul je hierdoor inzien wat jouw valkuil is en hoe je hiermee om kunt gaan. Kortom, inzichten die veel leed kunnen voorkomen en tot veel geluk kunnen leiden.

En bij jou? Is jouw fundament al gelegd? Zit jij op de juiste koers?

Want uiteraard heeft iedereen zijn of haar eigen talent, waar we zuinig op moeten zijn, maar wel royaal kunnen inzetten. En dat maakt een ieder van ons zo uniek!